štvrtok 4. júla 2013

Rose, ružová, pink

Euphoria Pony | via Tumblr
weheartit.com
Práve teraz nemám nič iné na práci (tak ako celý týždeň), snažím sa teda povymýšľať všelijaké články, ale ono to nejde tak, ako by som čakala. No predsa som sa pri rannom pozeraní My little pony a čítaní jednoho z minulých čísiel Elle inšpirovala. Témou bude kontroverzná ružová. Možno si vravíte, že je to hlúposť, ale prečítajte si radšej to Elle.

Ružová, niektorý ju milujú a iní nenávidia. Prečo je tomu ale tak? V článku narážala redaktorka (prepáčte, ale nespomeniem si na meno), že ružová akýmsi spôsobom gumuje mozgy malých dievčat a vytvára im falošné predstavy o dokonalosti. Tiež je to marketingový ťah (dofrasa prečo je teda Rihanna na ružovom pozadí?), veď dievčenské oddelenie v hračkárstve je celé ružové, alebo pastelové. Minule som videla dve dievčatká v F&F pri detskom oblečení (vďaka bohu si nevyberali podprsenku alebo inú absurditu), ale behali tam a hľadali oblečenie s obrázkom Pinkie Pie a Bambiho (aj ja chcem také!). Bolo to zlaté.

(2) pinkie pie | Tumblr
weheartit.com

Často rozmýšľam o tom, aké sú nové výchovné postupy a tak. Alebo ako sa tie deti chovajú. Dnes im rodičia dopriavajú inú výchovu a ako to vyzerá. Dnes sa vraví, že ružová dievčatkám gumuje mozgy. Ja som bola obklopená ružovou a som normálna (relatívne). Keď som bola maličká, tak som mala rada Barbie, potom Polly Pocket, My little pony a Littlest Pet shop. Nosila som ružové tričká a všetko možné, potom nastal zlom (presne si to pamätám). Kúpili sme dve rovnaké tričká, jedno bolo ružové a druhé šedé. Mama povedala, že ružové dáme mojej kamarátke na narodeniny a šedé si nechám ja, lebo vraj mám všetko ružové. Mala som asi osem. 

Vtedy nastal zlom a v mojom šatníku tmavých vecí pribúdalo. Tuším keď som mala jedenásť, tak som sa rozhodla, že nastal čas to zmeniť. Teraz mám zasa všetko ružové a som strašne šťastná. Okej som Pinkie Pie (ha a vyšlo mi to aj v teste). Milujem ružovú cukrovú vatu, balet, poníky, jednoducho čokoľvek, čo súvisí s ružovou alebo niečím podobným. 

(8) Tumblr
weheartit.com

Vráťme sa ale k malým dievčatkám. No a čo ak majú rady Barbie, no a čo ak pozerajú ružové rozprávky, no a čo. U každého človeka príde raz zlom, kedy sa to všetko začne formovať. Je to vlastne to isté, ako keď chalanom od malička cpú autíčka, modrú a príšery. Mimochodom Príšerky s.r.o nepočítajte! Hej a videli ste v Adidase tú rozkošnú mikinku so Sallyho srsťou a topánky s tvárou Mika? Odbieham. Ružová bola základom mnoha malých osobností a netreba to meniť. Ružová je jedoducho práve teraz dievčenská farba, čo my vieme možno sa to zmení a takto kontroverzná bude modrá. Prefarbí sa preto more? Nie, tak neviem čo sa stále rieši. Ružová, je farba tak ako všetky iné. To že ju niekto nemá rád neznamená, že ju musí pokaziť aj všetkým ostatným. 


Ak ešte smiem niečo povedať. Každý má svoje ideály, ktoré sa formujú vekom. Ja mám svoju vlastnú predstavu o dokonalosti a snažím sa si ju splniť, to, že budem dokonalá len pre seba je pre mňa oveľa dôležitejšie, ako byť dokonalá pre všetkých. Možno nebudem taká akú ma chce spoločnosť, možno budem iná a vybočovať z radu, ale ak to znamená, že budem taká, aká chcem byť, tak to risknem. Ružová je základom môjho ja. Mám rada aj iné farby, teda patrím do skupiny ľudí, ktorí nedokážu, nechcú, nevedia vybrať to naj a preto nemôžem povedať, že ružovú mám najradšej. Jednoducho ma ružová robí šťastnou. A to je vlastne podstata článku, trocha som sa do nej zamotala.


A vlastne čo by bola ruža bez ružovej? Vzhľadom k tomu, že je ďalší milión druhov ruží asi by to nevadilo, ale ona sa vola po farbe, po ružovej. Ako by sa potom mohla volať?

#ružová je infantilná
#za ružovú sa veľa ľudí hanbí
#považujú vás za Barbie (aspoň na zš)
#ružová je SUPER
#ružové víno

A aký je váš názor na túto pôvabnú, nádhernú, dokonalú, úžasnú... farbu?

8 komentárov :

  1. Ja mám ružovú veeeeľmi rada a úplne súhlasím s tým čo si písala,skvelý článok :) Len ja teda nemám všetko ružové,ale len niečo,ružová sa mi síce veľmi páči,ale na niečom nie,takže tak.
    Inak máme rovnaký zápisník,len ja ho mám v tyrkysovej :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež nemám všetko do bodky ružové, lebo ako som písala mám rada všetky farby. Navyše naozaj ružová na niečom nevyzerá nejako dobre.

      Odstrániť
  2. jeden z najlepších článkov čo som čítala v poslednom čase :) hneď ako som dočítala som bežala do sekáča a našla dokonalé-ružové tričko len škoda že mi nesedelo ..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tiež som ešte nedávno nemala až tak rada ružovú, ale niečo sa vo mne mení a znova tej farbe prichádzam na chuť. tiež som vyrastala obklopená ružovým svetom:) a bolo to krásne. preto si aj myslím, že nie je dobré dieťaťu nútiť niečo, malo by si samo vybrať čo. :3 a infatilné veci sú predsa najlepšie:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ružové kráľovstvo je najlepšie a také by aj malo byť. Malému dieťaťu by sa nemalo hneď od mala vnucovať krutosť sveta, musí na to prísť samo ako my ostatní. Svätá pravda, trikrát hurá nám infantilným! :D

      Odstrániť
  4. Ja ružovú nemusím, ale neprekáža mi... Keď som bola maličká, tak som mala rada Barbie, potom Polly Pocket, My little pony a Littlest Pet shop - Presne aj ja úplne pravdivá veta, no ešte tam bolo nejaké Lego :D ... Ale inák ja mám celú ružovú izbu, lebo keď som mala 9 som sa rozhodla, že izba musím byť ružová, tak mám všetky štyri steny rúžové, no a určite sa pre to nezabijem

    OdpovedaťOdstrániť

♥ Ďakujem za váš komentár ♥