pondelok 26. augusta 2013

Viedeň


Celé leto som sa strachovala, aby mi práve tento výlet vyšiel. Pravda, takmer sa to nepodarilo, ale nakoniec som sa do Viedne predsa len dostala. A moja cestovateľská trasa Brno-Bratislava-Viedeň je kompletná. Len dúfam, že sa mi ešte za tento posledný týždeň podarí aj Berlín.


No späť k nášmu výletu. Tentoraz sme sa vôbec nemuseli stresovať s časom, skôr s počasím, ktoré bolo od rána neprajné. No napriek tomu sme sa nenechali odradiť a vyrazili sme. Bol to viac menej neplánovaný výlet, čiže sme nemali žiadne vytipované miesta či trasu, mali sme len knižku a aký taký orientačný zmysel. Nešli sme po diaľnici, čiže som si mohla plne vychutnávať rôzne rakúske mestečká.


Do Viedne sme dorazili za necelú hodinku. (Čo sa parkovania týka, myslím, že to nie je až také zlé. V centre sme v poriadku zaparkovali a večer sme nenašli ani pokutu, botičku a auto tam stále stálo. Okrem parkovania takto v centre si môžete niekde nájsť aj modré zóny, ktoré boli tiež celkom prázdne.)

Príjemné bolo zistenie, že väčšina ľudí jazdí na kole ozdobenom košíkom a takmer žiadne nebolo nové. Poprechádzali sme sa rôznymi uličkami a z toho na každej sme našli čosi zaujímavé. Dostali sme sa, ani neviem ako, na ulicu plnú obchodov, po ktorej sme sa plynulo dostali na ulicu Graben a odtiaľ k Hofburgu. 


Volne sme sa dostali aj k Múzeu Sissi a k Vysokej Španielskej Jazdeckej škole. Vážne ani neviem ako sme sa tam dostali a to je na tom najlepšie! Vzhľadom na to, že cez leto (júl, august) sú jazdecké vystúpenia veľmi obmedzené a vlastne všetko sa musí vopred dohodnúť, som navštívila len obchod so suvenírmi, aby mi aspoň niečo na poličke pripomenulo Viedeň. Bola som v Národním Hřebčíně Kladruby, ale s týmto sa to nedá porovnať. 


Prechádzka po tomto ohromne veľkom komplexe bola úžasná. Naše ďalšie kroky viedli do neďalekého parku a následne k Viedenskému parlamentu. Neustále som sa pozastavovala nad architektúrou, ktorá pôsobí tak majestátne a neporušene. Celé Staré mesto bolo architektonicky skvostné, oproti pražskému, napríklad. Od Parlamentu sme sa vydali rovno za nosom. Ak by ste po mne chceli názov čo len ulice, kam sme sa dostali, budem nahraná. Boli sme pri akejsi univerzite, pri ktorej sa odohrával filmový festival spojený s gurmánskym potešením. 


Vzdušnou čarou sme boli za chvíľku zasa pri Stephansdomu a pri jednej z veľa kaviarní Aida. Doporučujem! Ich Sacher je vynikajúci a ak ste milovníkmi ružovej a retro štýlu, tak tam pri najbližšej návšteve Viedne zavítajte. Jediné čo by som vytkla pobočke v ktorej sme zakotvili sú neupravené toalety. Ale nechcem vás odháňať, nemusí to tak byť všade. Jeden Sacher som si odniesla so sebou domov a druhý deň si ho dala na raňajky a bol stále výborný. Nie je ako tie čo robia u nás, malý a suchý. Po občerstvení sme už odišli k autu a pripravili sme sa na odjazd domov.


Po ceste domov sme minuli Prater. Bol to úžasný výjav. Bohužiaľ sme nestihli navštíviť aj túto atrakciu ako to u spontánnych výletov býva. Ale myslím si, že Prater je oveľa zaujímavejší večer ako cez deň. Niekde som čítala, že ak ste boli vo Viendi a nenavštívili Prater, je to ako by ste tam ani neboli. Ja si to isté myslím aj o Španielskej Jazdeckej škole. Cestu domov sme si skrátili o pol hodinu tým, že sme použili trajekt. Alebo aj plť ktorá vedie do Záhorskej vsi, najprv som si fakt naivne myslela, že to bude dajaký ozajstný trajekt, ktorý sa plaví po mori. Keď som však uvidela už zmienenú plť, tak som sa rozosmiala nad svojou hlúposťou.


















2 komentáre :

  1. krásné fotky! Ve Vídni jsem byla minulý rok a moc se mi tam líbilo:) Aida byla nejlepší!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. krásne fotky ;)!)

    http://alexxieofficial.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť

♥ Ďakujem za váš komentár ♥