utorok 6. decembra 2016

Vianočné tradície


Milujem tradície, väčšinou sú zábavné a navyše vám spríjemnia čas. Na Vianoce sa prejavuje moja masochistická stránka, kedy si pred otváraním darčekov vždy naplánujem minimálne tri tradície, ktoré jednoducho musíme splniť a až potom pustím seba a rodičov pod stromček. Dnes som pre vás vybrala moje obľúbené tradície slovenské i české. 



Krájanie jablka
Myslím, že túto tradíciu všetci poznáme a pravdepodobne aj dodržiavame. Pre istotu - po rozkrojení jablka by ste mali vidieť hviezdičku, čo je dobré znamenie, ale ak tam nájdete krížík, tak rodinu čaká choroba či dokonca smrť.
Orechy
Počas štedrovečernej večere sú orechy na stole a po nej sa nahádžu do každého rohu miestnosti, to by malo zaistiť hojnosť po celý rok
Tanier navyše
Pre neočakávaného hosťa, na dôkaz spolupatričnosti, alebo pre zosnulých rodinných príslušníkov, ktorým tak dáte najavo, že sú stále súčasťou rodiny.

Lodičky z orechov
Mám za to, že ide skôr o český sviatok, ale po 12 rokoch v Prahe už ani neviem. O čo teda ide? Každý člen rodiny má jednu orechovú škrupinu v ktorej je sviečka, tieto lodičky sa pustia na vodu a podľa jej polohy sa určí váš osud. Napríklad ak zostane lodička pri kraji, tak sa v nasledujúcom roku nič nezmení, ak sa točí v kruhu, znamená to, že neviete, čo v živote.
Šťastíčka
Na papieriky sa napíšu nejaké pozitívne odkazy a podľa toho, čo si vylosujete, to vás čaká v nasledujúcom roku.
Imelo
Má niekoľko významov. Bozk pod imelom zaistí nehynúcu lásku. Zlaté imelo zaistí bohatstvo a zelené zdravie. Najlepšie by bolo dostať ho ako dar, aby mal svoje čarovné účinky.


Dodržiavate nejaké zvyky? Máte nejaké zaujímavé rodinné tradície?

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára

♥ Ďakujem za váš komentár ♥