streda 13. januára 2016

PRIORITY


V období polroku nám všetci profesori hovoria, že sa nemáme stresovať so známkami, 3 na gymnáziu je dobrá známka, na vysvedčení musí byť vidieť čo vás baví a nikto sa vás nebude pýtať na známky z prváku. Aj napriek všetkým týmto motivačným a upokojujúcim rečiam sa každý deň po škole drvím látku, ktorú nebudem pravdepodobne nikdy potrebovať, prečo?

Bolo mi hovorené, že známky sú dôležité a musím ich mať čo najlepšie. Ale je to naozaj to čo chcem? Čo ma zaujíma viac mať jednotky od hora dole alebo stráviť čas s kamarátmi? Už niekoľkokrát som druhú možnosť rázne zamietla, potom som sa pozrela do denníka, kde sa neustále opakuje- škola bola fajn, po škole som sa učila. Mojím predsavzatím na tento rok (ktoré som si dala 12.1.) je, určiť si priority, ktoré sú dôležité pre mňa a nie pre rodičov, učiteľov alebo kohokoľvek iného. No a čo keď budem mať samé trojky a jednotky len v tých piatich predmetoch, ktoré ma zaujímajú, nepotrebujem tráviť každý večer nad fyzikou, keď mi vo finále k ničomu nebude, radšej si prečítam knižku, zo zoznamu k maturite. Chápete čo tým chcem povedať? Sústreďte sa na to, čo je podstatné. Na vysvetlenie ale ešte dodávam, že nemám v pláne s učením seknúť a vykašlať sa naň, nechcem mať horšie známky ako 3 a pokúsim sa mať 1 v mojich obľúbených predmetoch. Ide mi hlavne o to, aby som zmaturovala a dostala sa na výšku. Navyše, mám 15 a 11 mesiacov a viem, že nechcem byť v živote fyzik, chemička ani vedec, takže fakt, že mi z chémie vychádza trojka mi žily netrhá (fakt, že z fyziky 4 to už trochu hej, ale to sa zlepší).

Možno si teraz hovoríte, že učiť sa treba nie pre známky ale pre tie vedomosti. Virtuálne sa vám vysmejem. Prečo? Pretože sa asi tak 99% študentov učí látky vždy pred testom, takže po teste už aj tak nevedia, čo sa to vlastne učili. A, povedzme si na rovinu, to nemá zmysel. 

Uch už sa trochu zamotávam, píšem dosť impulzívne, takže radšej prenechám slovo vám, čo si myslíte vy? :)





2 komentáre :

  1. Docela pravda.. Letos maturuju a na VŠ známky nechtějí a nikdo jinej se na ne nikdy nepodívá.. Ale zase na druhou stranu vědomosti jsou cenná věc.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já jsem odmaturovala s vyznamenáním a celá rodina mi šíleně blahopřála. Já jsem se tomu musela smát, protože jsem se učila jen o svaťáku a akorát jsem měla štěstí na otázky. Nikdo se nekoukal na to, co jsem se fakt naučila, ale co jsem dostala za známku. Chci se vždělávat celý život, ale uvědomila jsem si, že známky nejsou odrazem toho, co víš.

    OdpovedaťOdstrániť

♥ Ďakujem za váš komentár ♥